keskiviikko 20. elokuuta 2014

Tiramisù

Tiramisuohjetta on kyselty jo jonkun aikaa ja koska tiramisuohjeita on varmasti yhtä paljon kun on kokkejakin, jaan mieheni ohjeen.
Onnistumiseen vaaditaan hänen mielestään oikein vaahdotetut vaahdot ja tietyn merkkiset raaka-aineet. Sen takia mainitsen reseptissä merkitkin, niiden saatavuudesta Suomessa en toki tiedä... 
Lisäksi on tärkeää, että tiramisu jää pehmeäksi lusikkajälkiruoaksi, eikä ole kakkumainen. Sen takia käytettävän keksin tulee olla kuiva ja ilmava pavesini-keksi, eikä sponge-tyyppinen keksi, joka imee liikaa kahvia itseensä ja muuttuu siten joko liian vetiseksi tai kakkupohjamaiseksi. Onnea koitokseen!!!! 
Kuvassa pavesini-keksit ja valmista tiramisua

5 kananmunaa
5rkl sokeria 
500g Grifon mascarpone-juustoa 
5 pikkupakettia pavesini-keksejä (125g)
Vahvaa espresso kahvia 
Kaakaojauhetta

1. Erottele keltuaiset ja valkuaiset eri kulhoihin.
2. Mittaa sokerit keltuaisten joukkoon ja vaahdota ilmavaksi vaahdoksi keltuaiset ja sokeri.
3. Pese ja kuivaa vispilät hyvin ja vaahdota valkuaiset erittäin ilmavaksi vaahdoksi. Omasta kokemuksesta, kun tuntuu että on jo vaahdottanut tarpeeksi, mieheni ilmoittaa, ettei riitä...
4. Sekoita mascarpone-juusto keltuaisvaahtoon.
5. Lisää varovasti keltuais-mascarponevaahto valkuaisvaahtoon ja sekoita yhtenäiseksi massaksi. Vaahdon kuuluisi olla ilmavaa ja kuohkeaa.
6. Ota laakea vuoka/tarjoiluastia ja laita pohjalle ohut kerros vaahtoa.  
7. Keitä vahvaa espressokahvia ja kasta pavesini-keksit yksi kerrallaan nopeasti kahviin. (Kahvi mustaa kädet, joten kannattaa käyttää kertakäyttöhanskoja, jos käsien mustuus häiritsee).
8. Asettele pavesini-keksit vierekkäin Vaahdon päälle. Kun pinta-ala on peittynyt kekseistä lisää runsas kerros vaahtoa.
9. Tee toinen pavesini-keksi kerros ja lopuksi peitä ne lopulla vaahdolla. Eli keksikerroksia tulee kaksi, vaahtoa kolme kerrosta. 
10. Laita astian päälle kelmua ja anna vetäytyä ainakin pari tuntia jääkaapissa. 
11. Tarjoile kahden ruokalusikan avulla nostaen annos lautaselle ja ripottele kaakaojauhoa pinnalle. Tarjoile heti.
  1 kommentti:

  1. Moikka, ei tätä reseptiä oo turhaan kehuttu.... Tuli ihan älyttömän hyvää!!! Terkkuja, Mervi

    VastaaPoista