keskiviikko 27. elokuuta 2014

Crostata di More- Karhunvatukkapiiras

Kävimme keräämässä kolmisen kiloa karhunvatukoita poikani kanssa. Pari kiloa menee hilloksi, ja osa tähän hyvin perinteiseen piiraaseen, ja loput suuhun sellaisenaan.

Crostata on yksi tavallisimmista jälkiruoista, ravintolassammekin on sitä aina, maun vaihdellen aina sesongin mukaan. Usein reseptiin käytetään hilloa, eikä tuoreita hedelmiä tai marjoja, mutta itse tykkään enemmän tästä tuoreesta versiosta. 

250g karhunvatukoita (tai muita marjoja)
500g jauhoja
200g voita
2 munaa
1 keltuainen
15g leivinjauhetta
200g sokeria
1 mintunlehti
Tomusokeria

1. Sekoita jauhot, pehmeä voi ja munat.
2. Vaivaa hetki käsin, lisää sokeri ja leivinjauhe. Sekoita yhtenäiseksi taikinaksi. 
3. Muodostele taikinasta pallo, ja laita se jääkaappiin vetäytymään 30minuutiksi.
4. Mittaa marjat kattilaan ja lisää joukkoon vettä sen verran että marjat peittyvät puoliksi. Lisää 1rkl sokeria ja mintunlehti. Keitä kasaan kunnes seos on sakeaa. Poista lopuksi mintunlehti.
5. Ota 3/4 taikinasta ja painele se pohjaksi ja reunoiksi 25-30cm halkaisijaltaan olevaan vuokaan. Itse käytän leivinpaperia alla, jotta se ei varmasti tartu vuokaan, ja on helppo myös nostaa ylös tarjoiluastialle.
6. Kaada päälle marjaseos. 
7. Kauli lopputaikinasta ohut suorakaiteen muotoinen levy, josta leikkaa taikinapyörällä 1cm levysiä siivuja. Asettele siivut piiraan päälle ristikkäin.
8. Paista 180c' n.45minuuttia. Anna jäähtyä ja poista vuoka.
9. Kun piiras on täysin jäähtynyt ripottele päälle tomusokeria.

Tarjoile ja nauti piirakka hyvän jälkiruokaviinin kera.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti