keskiviikko 19. marraskuuta 2014

Italialainen pizza

Minulta on toivottu pizzaohjetta jo useampaan otteeseen. Yleensä käymme pizzalla pizzeriassa, mutta silloin tällöin tulee toki pizzaa paistettua kotonakin (oikeaoppisesti puulla lämmitettävässä kiviuunissa) ja olen käyttänyt tätä reseptiä. Tavallinen uuni käy toki myös!

Muutama sana pizzasta... Italialaiset syövät pizzaa viikottain, sitä ei pidetä roskaruokana, vaan oikeastaan ihan terveellisenä vaihtoehtona ateriaksi. 
Pizzapohjan suhteen on paljon eri mieltymyksiä, ohuen ohuesta ja rapeasta pohjasta napolilaiseen paksumpaan ja pehmeämpään pohjaan. Pannupizzaa täällä ei kuitenkaan tunneta. 

Pizza Margherita
Italialaiset ovat tunnetusti perinteistä kansaa, niin myös pizzan suhteen. Suurinosa pizzerioista on toki keksinyt erilaisia variaatioita, mutta on ns. klassikkoja, jotka löytyvät jokaikisen pizzerian listalta, ja jotka yleensä päätyvät italialaisen lautaselle, vaihtoehdoista huolimatta.

Suosituin kaikista on Pizza Margherita, eli pizza, jossa on tomaattikastiketta, mozzarellaa, basilikaa ja loraus oliiviöljyä. Yksinkertaista, ja moni varmasti kysyykin, että missä se täyte on ;)
Pari muuta hyvin napolilaista pizzaa ovat Pizza Marinara; tomaattikastiketta, valkosipulia, oreganoa ja oliiviöljyä (vielä köyhempää, ei edes juustoa) sekä Pizza Napoletana; tomaattikastiketta, mozzarellaa, anjovista, oreganoa, kapriksia ja oliiviöljyä. 

Quattro Formaggi
Ruokaisampia pizzoja toki löytyy; Capricciosa, jossa on tomaattikastiketta, mozzarellaa, herkkusieniä, artisokan sydämiä, kinkkua ja mustia oliiveja sekä Quattro stagioni, jossa on samat ainekset kuin capricciosassa, ne on vaan jaettu neljään osaan erikseen, eikä ole sekaisin pizzan päällä. 
Diavola-pizzasta löytyy tomaattikastikkeen ja mozzarellan lisäksi tulista salamimakkaraa ja mustia oliiveja, Quattro formaggio taas on neljän eri juuston pizza, joista kaksi on yleensä mozzarella ja gorgonzola, kaksi muuta vaihtelee tekijän mukaan.

Pohjois-Italian pizzat ovat usein vaaleita; Boscaiolassa on mozzarellaa, herkkusieniä ja italialaista raakamakkaraa, tirolesessa mozzarellaa, gorgonzolaa ja speck-lihaa. 
Etelä-Italiassa taas usein kalaa, eli frutti di mare, mereneläviä, valkosipulia ja persiljaa.

Suomessa lasten suosimia pizzoja, joissa on hedelmiä, ananasta tai persikkaa, ei täältä löydy, ja muutenkin täytteet on huomattavasti vähäisempiä kuin Suomessa. Itseasiassa jo pelkkä pohja on pizza, ja se tärkein koko jutussa.

Pizzapohjan ohje on 4 pizzalle (30cm kokoisia)

600ml vettä
Frutti di Mare
25g hiivaa
6rkl oliiviöjyä
2 tl sokeria
1kg jauhoja
25g suolaa

1. Liuota hiiva ja sokeri kädenlämpöiseen veteen.
2. Lisää jauhot.
3. Liuota suola tilkkaan kädenlämpöistä vettä, ja lisää taikinaan.
4. Vaivaa taikina kunnolla sileäksi ja yhtenäiseksi massaksi, ja muotoile siitä pallo.
5. Peitä liinalla ja laita kohoamaan lämpimään vedottomaan paikkaan 1-1/2h.
6. Jaa taikina neljään osaan, ja levitä sormin pellille tai pizzavuokaan. Jos sormin levittäminen tuntuu hankalalta, tai haluat pohjasta erityisen ohuen, voit toki kaulia taikinan.
7. Täytä maun mukaan (jos käytät mozzarellaa, purista siitä ylimääräiset nesteet ennen paistamista, jotta pizzasta ei tule liian vetistä) ja paista 250c´ n.5-7minuuttia.

Buon Appetito!




3 kommenttia:

  1. Me ollaan tykästytty kans vähän minimalistisempaan pizzaan vähillä täytteillä. Ja parhaat pizzat on viime aikoina paistettu kaasugrillissä pizzakiven päällä! Paistoaika vain muutama minuutti ja pohjasta tulee täydellisen rapea!!!! Meillä kotona on nimittäin kaasu-uuni, eikä saada sitä tarpeeksi kuumaksi.

    VastaaPoista
  2. Kuulostaa herkulliselta!
    Olen löytänyt sinun Italia blogin vain muutama viikkoa sitten. Luen mielenkiinnolla, koska olen seuraavaksi suuntaamassa Italiaan. Voiko sinulle laittaa sähköpostia ja kysellä vähän ravintola-alasta ja ruoasta? (: Terkuin; Mel

    VastaaPoista
  3. Hei Mel!! tottakai voit laittaa sähköpostia!!!Tervetuloa Italiaan!!! -Heidi

    VastaaPoista