lauantai 30. elokuuta 2014

Spaghetti con cozze e vongole- simpukkapasta

Simpukkapasta on yksi omista suosikeistani helppoudessaan, keveydessään ja nopeudessaan, sekä se on taivaallisen hyvää!
4.lle hlölle

400g sinisimpukoita
400g japaninmattosimpukoita (sanakirjan mukaan, tiedä sitten onko nimi oikea ja saako sellaisia Suomesta?!? Korvaa millä tahansa simpukoilla)
10 persiljan oksaa
2 valkosipulin kynttä
4rkl oliiviöljyä
Mustapippuria
Suolaa
320g Spagettia

1. Liota simpukoita hetki vedessä ja pese ne sekä poista sinisimpukoista ns. Parta vetämällä siitä veitsen avulla vastasuuntaan. 
2. Laita simpukat isoon pannuun ja kuumenna niin kauan että ne aukeaa, välillä sekoittaen.
3. Ota pois levyltä ja kaada ne kulhoon odottamaan. 
4. Silppua persilja, laita ne pannuun oliiviöljyn ja kokonaisten valkosipulinkynsien kanssa. 
5. Paista niitä hetki, varo polttamasta!
6. Keitä pasta kevyesti suolatussa vedessä. 
7. Lisää kauhallinen pastan keitinvettä kastikkeeseen ja simpukat, anna kiehua kasaan muutama minuutti. 
8. Lisää spagetit kastikkeen joukkoon, raasta mustapippuria hieman myllystä, sekoita ja anna kastikkeen imeytyä hetki pastaan ennen tarjoilua. 

Buon Appetito!!! 


keskiviikko 27. elokuuta 2014

Crostata di More- Karhunvatukkapiiras

Kävimme keräämässä kolmisen kiloa karhunvatukoita poikani kanssa. Pari kiloa menee hilloksi, ja osa tähän hyvin perinteiseen piiraaseen, ja loput suuhun sellaisenaan.

Crostata on yksi tavallisimmista jälkiruoista, ravintolassammekin on sitä aina, maun vaihdellen aina sesongin mukaan. Usein reseptiin käytetään hilloa, eikä tuoreita hedelmiä tai marjoja, mutta itse tykkään enemmän tästä tuoreesta versiosta. 

250g karhunvatukoita (tai muita marjoja)
500g jauhoja
200g voita
2 munaa
1 keltuainen
15g leivinjauhetta
200g sokeria
1 mintunlehti
Tomusokeria

1. Sekoita jauhot, pehmeä voi ja munat.
2. Vaivaa hetki käsin, lisää sokeri ja leivinjauhe. Sekoita yhtenäiseksi taikinaksi. 
3. Muodostele taikinasta pallo, ja laita se jääkaappiin vetäytymään 30minuutiksi.
4. Mittaa marjat kattilaan ja lisää joukkoon vettä sen verran että marjat peittyvät puoliksi. Lisää 1rkl sokeria ja mintunlehti. Keitä kasaan kunnes seos on sakeaa. Poista lopuksi mintunlehti.
5. Ota 3/4 taikinasta ja painele se pohjaksi ja reunoiksi 25-30cm halkaisijaltaan olevaan vuokaan. Itse käytän leivinpaperia alla, jotta se ei varmasti tartu vuokaan, ja on helppo myös nostaa ylös tarjoiluastialle.
6. Kaada päälle marjaseos. 
7. Kauli lopputaikinasta ohut suorakaiteen muotoinen levy, josta leikkaa taikinapyörällä 1cm levysiä siivuja. Asettele siivut piiraan päälle ristikkäin.
8. Paista 180c' n.45minuuttia. Anna jäähtyä ja poista vuoka.
9. Kun piiras on täysin jäähtynyt ripottele päälle tomusokeria.

Tarjoile ja nauti piirakka hyvän jälkiruokaviinin kera.



Bastoncini di pesce- Itsetehdyt kalapuikot

Näin pienen lapsen äitinä tulee usein tehtyä kalapuikkoja, tosin teen ne mielummin itse, korppujauhoista lähtien, käyttäen ravintolan ylijäämäleipää.

4.lle hlölle
4 turskafilettä
2 munaa
200g korppujauhoja
Jauhoja
Oliiviöljyä
Suolaa
Pippuria
Sitruunan mehu
Persiljaa

1. Puhdista kalafileet ruodoista ja leikkaa ne 2-3cm levyisiksi siivuiksi.
2. Riko munat kulhossa ja sekoita joukkoon ripaus suolaa ja pippuria ja sitruunan mehu.
3. Laita yhdelle lautaselle jauhoja, toiselle korppujauhoja, johon lisää ripaus suolaa, pippuria ja hienoksi silputtua persiljaa. 
4. Kasta kalasuikaleet yksitellen ensin munaseokseen, sen jälkeen pyörittele ne varovasti jauhoissa, jonka jälkeen vielä korppujauhoissa. 
5. Asettele kalapuikot pellille ja siveltele niiden päälle hieman oliiviöljyä. 
6. Paista 180c' uunissa 20-25min. kääntäen ne kertaalleen ja sivellen öljyä myös toiselle puolelle.
7. Kalapuikot on valmiita, kun ne on kullankeltaisia ja rapeita pinnalta.

Buon Appetito!


keskiviikko 20. elokuuta 2014

Tiramisuun tarvittavat Pavesini-keksit

Tiramisuohjeeseen tarvittavia pavesini- keksejä voi tehdä itsekin, tai syödä ihan kekseinäkin käyttämättä  niitä muihin resepteihin.

130g sokeria 
3 munaa
150g jauhoja
30g maizenajauhoja
1tl vanilliinisokeria

20g sokeria päälle ripotteluun
Lisäksi tarvitset pursottimen

1. Vaahdota sokeri ja munat.
2. Sekoita jauhot keskenään ja siivilöi ne vaahtoon varovasti sekoittaen. 
3. Laita taikina pursottimeen ja pursota leivinpaperin päälle pellille 2cm levysiä ja n. 10cm pitkiä liuskoja. 
4. Laita jääkaappiin 10minuutiksi. 
5. Ripottele sokeria päälle ja paista 180c' 5 minuuttia, alenna lämpö 150c' ja paista vielä muutama minuutti, kunnes ne ovat rapeita ja kullankeltaisia. 



Tiramisù

Tiramisuohjetta on kyselty jo jonkun aikaa ja koska tiramisuohjeita on varmasti yhtä paljon kun on kokkejakin, jaan mieheni ohjeen.
Onnistumiseen vaaditaan hänen mielestään oikein vaahdotetut vaahdot ja tietyn merkkiset raaka-aineet. Sen takia mainitsen reseptissä merkitkin, niiden saatavuudesta Suomessa en toki tiedä... 
Lisäksi on tärkeää, että tiramisu jää pehmeäksi lusikkajälkiruoaksi, eikä ole kakkumainen. Sen takia käytettävän keksin tulee olla kuiva ja ilmava pavesini-keksi, eikä sponge-tyyppinen keksi, joka imee liikaa kahvia itseensä ja muuttuu siten joko liian vetiseksi tai kakkupohjamaiseksi. Onnea koitokseen!!!! 
Kuvassa pavesini-keksit ja valmista tiramisua

5 kananmunaa
5rkl sokeria 
500g Grifon mascarpone-juustoa 
5 pikkupakettia pavesini-keksejä (125g)
Vahvaa espresso kahvia 
Kaakaojauhetta

1. Erottele keltuaiset ja valkuaiset eri kulhoihin.
2. Mittaa sokerit keltuaisten joukkoon ja vaahdota ilmavaksi vaahdoksi keltuaiset ja sokeri.
3. Pese ja kuivaa vispilät hyvin ja vaahdota valkuaiset erittäin ilmavaksi vaahdoksi. Omasta kokemuksesta, kun tuntuu että on jo vaahdottanut tarpeeksi, mieheni ilmoittaa, ettei riitä...
4. Sekoita mascarpone-juusto keltuaisvaahtoon.
5. Lisää varovasti keltuais-mascarponevaahto valkuaisvaahtoon ja sekoita yhtenäiseksi massaksi. Vaahdon kuuluisi olla ilmavaa ja kuohkeaa.
6. Ota laakea vuoka/tarjoiluastia ja laita pohjalle ohut kerros vaahtoa.  
7. Keitä vahvaa espressokahvia ja kasta pavesini-keksit yksi kerrallaan nopeasti kahviin. (Kahvi mustaa kädet, joten kannattaa käyttää kertakäyttöhanskoja, jos käsien mustuus häiritsee).
8. Asettele pavesini-keksit vierekkäin Vaahdon päälle. Kun pinta-ala on peittynyt kekseistä lisää runsas kerros vaahtoa.
9. Tee toinen pavesini-keksi kerros ja lopuksi peitä ne lopulla vaahdolla. Eli keksikerroksia tulee kaksi, vaahtoa kolme kerrosta. 
10. Laita astian päälle kelmua ja anna vetäytyä ainakin pari tuntia jääkaapissa. 
11. Tarjoile kahden ruokalusikan avulla nostaen annos lautaselle ja ripottele kaakaojauhoa pinnalle. Tarjoile heti.