torstai 6. helmikuuta 2014

Risotto al radicchio, gorgonzola e noci- pähkinäinen homejuustorisotto

Radicchio, eli punasikuri, on täällä paljon käytetty talvinen vihannes. Se on maultaan kitkerä, jota tässä reseptissä pehmentää gorgonzola-homejuusto. Gorgonzolan tilalla voi toki käyttää muitakin homejuustoja; auraa, brietä, chevrèä, taleggioa jne.
4.lle hlölle

140g risottoriisiä
1 punasikurin kerä
6 dl kasvislientä
80g gorgonzola-juustoa
1 punasipuli
60g saksanpähkinöitä
Oliiviöljyä
Suolaa
Pippuria

1. Pese punasikuri ja leikkaa kanta irti. Leikkaa koko kerä siivuiksi.
2. Silppua sipuli hienoksi ja kuullota oliiviöljyssä pannulla. Lisää riisi ja anna öljyn imeytyä muutama minuutti riisiin.
3. Lisää siivutettu punasikuri ja paista kunnes se pehmenee.
4. Lisää kasvislientä pikkuhiljaa, kunnes riisi alkaa olla kypsää. Murenna joukkoon saksanpähkinät.
5. Kun riisi on kypsää lisää homejuusto. Sekoita hyvin kunnes juusto on sulanut ja risotto on kermamaisen pehmeää. 
6. Lisää suolaa ja pippuria maun mukaan.

Buon appetito! 

sunnuntai 2. helmikuuta 2014

Frappe, strufoli e brighelle- karnevaaliherkkuja

Italian vaihtoehto laskiaiselle on karnevaalit, tosin karnevaaleja juhlitaan huomattavasti pidempään, koska karnevaaliaika on jo alkanut ja huipentuu maaliskuun alussa, kun on martedì grasso ja pukeudutaan karnevaaliasuihin, naamareihin jne.

Tässä on kolme eri karnevaaliajan reseptiä, joita nautitaan siis aina tähän aikaa vuodesta perinteiden mukaisesti. Ei ole joulunjälkeisestä dieetistä siis tietoakaan....



FRAPPE:

400g jauhoja
70g sokeria
2tl leivinjauhoja
40g pehmeää voita
2 munaa ja 1 keltuainen
15ml likööriä (mikä tahansa käy)
Öljyä paistamiseen
Tomusokeria
Alchermes-likööriä (ei pakollista, maistuu hyvin ilmankin)

1. Sekoita jauhot, sokeri, voi, likööri ja munat kulhossa. 
2. Muotoile taikinasta pallo ja anna sen vetäytyä jääkaapissa puoli tuntia.
3. Kauli taikinasta 2-3mm paksu levy ja leikkaa taikinapyörällä levy n.10x5cm kokoisiin suorakaiteisiin. Leikkaa suorakaiteen keskelle pieni viilto.
4. Kuumenna öljy kattilassa ja uppopaista frapet muutama kerrallaan parin minuutin ajan kunnes ne on kullanruskeita, varoen räiskyvää öljyä!! Imeytä ylimääräinen öljy talouspaperiin. 
Jos haluat kevyemmän version, voit paistaa ne myös uunissa, 200'c-asteessa 10-15min. 
5. Kun frapet on jäähtyneet siivilöi niiden päälle tomusokeria ja lorauta alchermes-likööriä oman maun mukaan. Likööri antaa frapeille punaisen värin. Liköörin tilalta voi käyttää myös juoskevaa hunajaa.




STRUFOLI:
300g jauhoja
4 munaa
4rkl sokeria
Ripaus soodaa
1 sitruunankuori raastettuna
5rkl oliiviöljyä
3rkl rommia
350g juoksevaa hunajaa
Öljyä paistamiseen 

1. Sekoita jauhot, munat, sokeri, raastettu sitruunankuori, sooda, rommi ja viimeiseksi öljy. 
2. Muotoile taikinasta pallo ja anna seisoa tunnin verran liinan alla.
3. Kuumenna öljy uppopaistamista varten. Ota taikinasta lusikalla palloja ja tiputa öljyyn. varo räiskyvää öljyä!!! Pyörittele palloja paistamisen aikana, jotta ne kypsyy ja tummuu tasaisesti. Nosta pois reikäkauhalla ja imeytä ylimääräinen öljy talouspaperiin.
4. Kun strufolit on jäähtyneet kaada ohuena nauhana hunajaa niiden päälle.


BRIGHELLE: (hieman vaativampi ja työläämpi muihin resepteihin verrattuna)

Taikina:
50g voita
1,5dl vettä
1,5dl maitoa
1rkl sokeria
150g jauhoja
3 munaa
Sokeria pyörittelyyn
Öljyä paistamiseen

1. Mittaa voi, vesi, maito ja sokeri kattilaan ja kiehauta. Ota pois levyltä ja lisää jauhot hyvin sekoittaen.
2. Laita kattila takaisin levylle ja sekoita niin kauan kunnes taikina ei tartu enää kattilan reunoihin. Ota pois levyltä. 
3. Lisää jäähtyneeseen seokseen munat hyvin sekoittaen.
4. Kuumenna öljy uppopaistamista varten. Ota lusikalla palloja taikinasta, pyörittele sokerissa ja tiputa öljyyn. Varo räiskyvää öljyä!!! Pyörittele palloja paistamisen ajan, jotta ne kypsyy ja tummuu tasaisesti. Imeytä ylimääräinen öljy talouspaperiin. Anna jäähtyä.

Crema:
5dl maitoa (ota 1/2lasillista erikseen loppuvaihetta varten)
1tl vanilliinisokeria
150g sokeria
50g jauhoja
6 munan keltuaista

1. Kiehauta kattilassa maito ja vanilliinisokeria, (Jätä se 1/2lasillista käyttämättä!) ja jäähdytä hieman.
2. Vaahdota keltuaiset ja sokeri kulhossa, kunnes vaahto on täyteläistä ja kuohkeaa.
3. Lisää 1/3 kuumennetusta maidosta ja sekoita sähkövatkaimella.
4. Siivilöi jauhot varovasti sekoittaen taikinaan.
5. Kaada taikina takaisin kattilaan, jossa on 2/3 maidosta jäljellä. 
6. Kiehauta koko ajan hyvin sekoittaen.
7. Ota pois levyltä, jos kreemissä on vielä kokkareita, lisää sivun laitettu 1/2lasillinen maitoa ja sekoita hyvin. Jäähdytä kelmun alla ettei pinnalle muodostu kuorta.
8. Laita kreemi ns. ruiskupussiin (en tiedä suomalaista nimeä, mutta se on sellainen kakunkoristelupussi, jossa on pieni ruisku suuttimen tilalla). Ja ruiskuta jokaiseen brighelleen hieman cremaa sisään.

Oikein maukasta karnevaalia kaikille!!!!!






lauantai 1. helmikuuta 2014

Torcolo di San Costanzo- Perugian pyhimyksen pulla

Ensimmäinen makea päivitys blogissa, ja se on Perugian, kaupungin jossa asutaan, pyhimyksen San Costanzon perinne"pulla".
San Costanzoa juhlitaan aina 29.1, eli muutama päivä sitten, ja teimme poikani kanssa ensimmäistä kertaa kyseistä torcoloa koulujen ja tarhojen ollessa kiinni pyhäpäivän kunniaksi, ja hyvin onnistui! Maultaan tosin hieman erikoinen, eikä siten maistunut pikku-miehelle, mutta asiakkaat ravintolassa tykkäsivät! 

25g hiivaa
500g jauhoja
Ripaus suolaa
1dl oliiviöljyä
150g sokeria
150g rusinoita
80g sukaattisitruunoja (mitkä tahansa sukaatit käy)
60g pinjan siemeniä
1/2tl aniksen siemeniä
Cocktailkirsikoita koristeluun

                   


1. Liuota hiiva tilkkaan kädenlämpöistä vettä.
2. Sekoita jauhot, suola ja oliiviöljy keskenään ja lisää hiiva pikkuhiljaa koko ajan sekoittaen.
3. Vaivaa hetken aikaa ja muotoile taikinasta pallo. Anna kohota kaksinkertaiseksi liinan alla. 
4. Liuota rusinat kohoamisen aikana.
5. Purista ylimääräinen vesi pois ja sekoita rusinat sokerin, sukaattien, aniksen ja pinjan siemenien kanssa taikinaan. 
6. Muotoile taikinasta rengas (reikäleivän kaltainen) ja peitä liinalla. Anna kohota 2h. 
7. Koristele cocktailkirsikoilla ja paista 180c' asteessa n. 45min. 
8. Tarjoile jäähtynyt "pulla" Vin Santon kanssa (makea jälkiruokaviini).